بر اساس حکم دادگاه فدرال کانادا، ایالات متحده دیگر "کشور امن ثالث" نیست
دادگاه فدرال کانادا در حکمی که صادر کرده است، بازگرداندن پناهجویانی که تحت توافقنامه "کشور امن ثالث" در مرز ایالات متحده و کانادا هستند را غیر قانونی شمرد.
دادگاه فدرال کانادا، ایالات متحده را از توافقنامه کشور امن ثالث خارج کرده است. در صورت عملی شدن این قانون، هزاران نفر از پناهجویان تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.
توافقنامه کشور امن ثالث، توافقنامهای است که بین کانادا و ایالات متحده امضا شده بود. بر اساس این قانون پناهجویان باید در اولین کشوری امنی که برای پناهندگی میآیند مستقر شوند. البته در این بین استثنائاتی نیز وجود داشته است. از زمان آغاز این قانون در سال 2004، بسیاری از افراد پذیرفته نشدهاند و این میزان از سال 2016 با روی کار آمدن ترامپ و هدف قرار دادن مهاجران بدون مدرک، افزایش یافته است. از آن زمان تا کنون بسیاری از پناهندگان، وکلا و گروههای مدافع حقوق پناهندگان از کانادا خواستهاند که به این توافقنامه خاتمه دهد و اغلب آنان نیز گفتهاند که آمریکا دیگر کشوری امن محسوب نمیشود.
Ann Marie McDonald قاضی دادگاه فدرال، این توافق را خلاف قانون اساسی دانست. حکم 22 جولای در خصوص بازگرداندن افراد به ایالات متحده است، جایی که با خطر حبس، نقض حقوق زندگی، آزادی و امنیت مواجه هستند. منشور حقوق و آزادی کانادا برای تمام کسانی به شکل فیزیکی وارد کانادا میشوند، از جمله افرادی که در صدد درخواست پناهندگی هستند، اعمال میشود.
در حال حاضر وضعیت این حکم نامشخص است و دادگستری کانادا 30 روز فرصت دارد که آیا قصد تجدید نظر دارند یا خیر. اگر دولت درخواست تجدید نظر نکد، این درخواست ظرف 6 ماه قابل اجرا خواهد بود. با این حال، اگر درخواست تجدید نظر شود، حکم معلق میشود تا در خصوص آن تصمیم گیری شود. اگر دولت فدرال برنده این تجدید نظر شود، تصمیم اتخاذ شده در تاریخ 22 جولای لغو میشود یا اینکه تصمیم جدید گرفته میشود. اگر درخواست تجدید نظر رد شود، تصمیم گرفته شده در تاریخ 22 جولای اجرایی میشود و پناهجویان حاضر در مرز کانادا و ایالات متحده تحت قانون کشور امن ثالث، بازگردانده نمیشوند.
ندیرا جمال مصطفی، یکی از متقاضیان پناهندگی که این توافق را به چالش کشیده است، پس از اینکه از مرز کانادا بازگردانده شد، تحت بازداشت قرار گرفت و به مدت یک هفته در سلول انفرادی زندانی شد. این خانم در خصوص نتیجهای این حکم گفته است که تجربهی او "وحشتناک، منزوی کننده و به لحاظ روانی آسیب زا" بوده است. اون گفته است که به دلیل امتناع از خوردن غذا در طول این مدت، 15 پوند وزن کم کرده است. او گفته است با اینکه به ماموران گفته است به دلیل مسایل مذهبی نمیتواند گوشت خوک بخورد، اما باز هم به او گوشت خوک میدادند. او و دیگر پناهجویان میگفتند محیط نگه داری آنها به شکل "غسیر طبیعی سرد" بوده است. خانم مصطفی پیش از اینکه آزاد شود، یک ماه در ایالات متحده زندانی بوده است.
قاضی مک دونالد گفته است: "کانادا نمیتواند از عواقبی که خانم مصطفی به دلیل قانون کشور امن ثالث با آن روبرو شده است چشم پوشی کند. شواهد نشان میدهد کسانی که توسط مقامات کانادایی به آمریکا بازگردانده میشوند، به عنوان مجازات بازداشت میشوند."
بیشتر بخوانید:روش های مهاجرت به کانادا
بیشتر بخوانید:روش های مهاجرت به کانادا